Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Торта Сахер - история и интересни факти

Торта Сахер - история и интересни факти

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сахер

Тортата Сахер е една от класическите торти, известна като австрийското кулинарно чудо. Тя може да подобри настроението за минути.

Изобилието от шоколад и нежният кайсиев пълнеж прави тази торта уникална и незабравима. Тортата Сахер е един от най-популярните австрийски десерти.

Изобретател на тортата е Франц Сахер, който е кръстил вкусната торта на себе си. Тортата станала истински фурор сред представителите на висшето общество, за които била създадена тортата. Австрийският император обичал тортата толкова много, че заповядал тя да е редовно в менюто му.

история на Сахер

Историята на тортата Сахер е много интересна. Тя се появила, защото главният готвач на министъра на външните работи на Австрия се разболял от грип и то точно когато трябвало да изобрети съвършения шоколадов десерт.

Така поръчката на министър Метерних за създаването на най-вкусния шоколаден десерт, правен някога, легнала на плещите на Франц Сахер, който по онова време бил едва на 16 години. Той работел като помощник на главния готвач. Така се появила шоколадовата торта, която буквално се топи в устата.

Рецептата била много сложна и Франц Сахер я завещал на сина си, а той, след като няколко години предлагал тортата в семейния хотел във Виена, продал тайната на съставките на конкуренцията.

Торта Сахер

Оттогава текат спорове коя рецепта на тортата Сахер е първа. Знае се, че за да се създаде оригинална торта Сахер, се внасят три различни вида шоколад от Белгия и Германия, които се използват за създаването на вкусния шоколадов кувертюр, който покрива тортата.

Въпреки съвременните технологии се е запазила традицията тортата Сахер да се прави на ръка, без използване на миксер, за да се запази аристократичния й вкус.

Вкусният блат се покрива с нежен конфитюр от кайсии, след което се покрива с шоколадовия кувертюр. От 1832 година, когато е създадена тортата, върху оригиналния десерт се поставя кръгъл шоколадов печат с надпис „Original Sacher-Torte”. Тортата се опакова в дървена кутия, която се обвива в хартия в цвят бордо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мимито
Мимито
13.09.2015 22:54
Само че на първата снимка отрязаното парче не е от торта Сахер. Всеки знае, а и в рецептата е описано точно - в нея няма никакъв бял крем. Следващите снимки са добре.
0
0
Аз
Аз
20.02.2015 14:37
Захер, а не Сахер. В немския език "S" пред гласна се чете "Z", а в Австрия се говори немски :)
1
0
Райна Пашинова
Райна Пашинова
10.09.2013 19:51
С удоволствие бих опитала нещо ново,да се насладя на този асортимент,с изискан вкус.
0
0