Топ 10 забележителности във Виена (Австрия)

Виена беше първото място в чужбина, на което отидох с майка ми, когато баща ми реши, че е крайно време да ми отвори очите за Света. Това беше през далечната 1994 г. Оттогава съм ходила няколко пъти, като всеки следващ ми оставя нови спомени. За мен, градът е в топ 3 на любимите ми най-интересни и заслужаващи си места за посещение.

Виена е красив и богат град. Столица на бивша империя, сега той е културен център на Европа. Има толкова много забележителности, че се чудя от къде да започна и за кои да разкажа. И все пак нека е от символа на Виена.

1. Катедралата “Свети Стефан” – Намира се в центъра на Виена. Строена е в течение на няколко века, като началото е било поставено от Рудолф IV върху руините на стари църкви, през 1359г. Катедралата е построена от варовик и е дълга 107 м., широка 40 м. Най-високата и точка е върха на една от готическите кули- 136м. Първоначално цветът и е бил бял, но с течение на времето замърсяванията на въздуха и опожаряването на града в края на Втората Световна война, са оцветили камъка в черно.

Катедралата Св. Стефан

Катедралата Св. Стефан

Катедралата има 23 камбани, като една от тях е втората по големина в Европа. Според историята Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял птици да излитат подплашени от покрива на Св. Стефан, но не могъл да чуе звъна на камбаните.
Вътрешността е изключително красива с многобройните каменни скулптури и украсени колони. Смазват те величествеността, гигантските органи и размерите на катедралата, която отвън не изглежда чак толкова огромна.

В един ъгъл на Св.Стефан е един от най-популярните символи на катедралата. Това е автопортрет, издълбан в камъка от неизвестен скулптор, участвал в строежа и.

Автопортрет на неизвестен каменоделец

Автопортрет на неизвестен каменоделец

Може да се изкачите пеша до върха на Южната кула, с асансьор до Северната кула или да влезете в катакомбите. Входът в катедралата е безплатен, но туровете до кулите и в подземието се заплащат.

2. Имперският дворец Хофбург – Резиденция на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години. Комплексът се състои от много сгради в различни архитектурни стилове – от готически до барок.

Хофбург

Хофбург

Животът на важни исторически фигури е протекъл тук – император Франц Йозеф I и императрица Елизабет(Сиси), Мария Терезия. Тук се е родила Мария Антоанета (по-късно придобила печална слава като френската кралица изрекла фразата “Като няма хляб-яжте пасти”).

Една от статуите фонтани на входа на Хофбург

Една от статуите фонтани на входа на Хофбург

В комплекса се помещават Националната библиотека, Имперската съкровищница, етнографски музей, колекции оръжия и музикални инструменти.
На площада Хелденплац са поставени статуите на Карл победил Наполеон и на принц Юджийн Савойски сразил турците.

Хелденплатц

Хелденплатц

В момента Хофбург е резиденция на президента на Австрия.

3. Замъкът Шонбрун, градините му, Зоологическата градина – Лятна резиденция на династията на Хабсбургите.

Шонбрун

Шонбрун

Включен е в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. Може да се разгледат императорските покои на замъка.

Пред Шонбрун

Пред Шонбрун

Градините на Шонбрун, на заден план Глориет

Градините на Шонбрун, на заден план Глориет

Работно време:
– от 8:30-17:00 от 01.04 до 30.06
– от 8:30-18:00 от 01.07 до 31.08
– от 8:30-17:00 от 01.09 до 31.10
– от 8:30-16:30 от 01.11 до 31.03

Цена:
– от 9,50 до 15 € за възрастни в зависимост от типа обиколка в стаите на замъка

Тук се намира най-старата зоологическа градина в Света – Построена е 1752 г. Аз съм голям фен на зоологическите градини и където и да отида , обикновено ги посещавам. Тази в Шонбрун определено си заслужава.

Свободно скачащи по дърветата маймуни в зоологическата градина

Свободно скачащи по дърветата маймуни в зоологическата градина

Малка на площ, тя е организирана много фукционално и е богата на видове. Последно като бях гостуваше китайска гигантска панда. Отделно има зали със свободно летящи прилепи, подземия с дълбоководни организми, специално осветени, за да са близо до естествената им среда, над 100 годишни костенурки и др.

Гигантски прилепи

Гигантски прилепи

Работно време:
– от 9:00-18:30 лятото
– от 9:00-16:30 зимата

Цена:
– от 14 € за възрастни

4. Пратера – Най-известната атракция на парка е Виенското колело, откъдето се разкрива гледка към града. То се движи много бавно, което дава възможност за снимане.

Виенското колело в Пратера

Виенското колело в Пратера

Екстремните атракации са американски път, изстрелващи кули, тунели на ужасите.

Екстремно 4,2 G махало

Екстремно 4,2 G махало

Препоръчвам Швайцерхаус – кръчма, в която предлагат главно джоланчета – най-вкусните, които съм яла в живота си. Имайте предвид, че едно “джоланче” тежи над 1 кг.

5. Музеите близнаци – музей на историята на изкуствата и природонаучния музей – Двете сгради са проектирани от едни и същи архитекти и освен, че са прекрасни архитектурни творби, съдържат богати колекции.

Природонаучният музей

Природонаучният музей

В природонаучния музей има колекции събирани от преди 250 години. Тук има скелети на динозаври, малка статуетка на 25 000 години, гигантски топаз тежащ 117 кг., препарирани екземпляри на изчезнали видове.

Скелети на динозаври в природонаучния музей

Скелети на динозаври в природонаучния музей

6. Виенската държавна опера – Кой не е чувал за Виенската опера?
Световно известна с представленията си и с филхармоничния си оркестър. Сградата е завършена през 1869г. и е открита с операта Дон Жуан от Моцарт. Досега не съм имала възможност да отида на представление, но който може да не пропуска.

Виенската опера вечер

Виенската опера вечер

7. Дворецът Белведере – Комплекс от два замъка с прекрасна градина помежду им.

Белведере

Белведере

Тук се помещава музеят на австрийското изкуство. Изложени са творби на Климт, вкл. “Целувката” (виж статията ми Густав Климт)

Другата сграда в комплекса Белведере

Другата сграда в комплекса Белведере

Работно време:
– от 10:00-18:00

8. Кметството – Сградата е построена в готически стил и в нея заседава общинския съвет на града. На площада пред кметството се провеждат представления на открито, коледния пазар, както и протестни митинги, манифестации.

Кметството на Виена

Кметството на Виена

Последният път бях там на 1 Май, което ми напомня да направя малко отклонение относно чистотата на града.
Не е вярно, че хората пазят чистота. След митинга за 1 Май, на площада беше пълна кочина. Тонове боклуци. На следващата сутрин от тях нямаше и следа. Просто чистят старателно. Друго нещо, което ми направи впечатление е, че по улиците няма кал(поне в центъра). Тичала съм с бели дънки по улицата като валеше пороен дъжд. После за мое изумление нямах кал по тях. Единствените смрадливи обекти в града са файтоните – не знам защо доста популярно средство за разходка на туристите.

9. Клуб “Planter’s” – Шикозен бар. Дизайнът е в колониален стил с кожени дивани, дървени маси и барове, палми. Не е претъпкано, дори когато е пълно. Асортиментът алкохоли е зашеметяващ – над 450 вида уискита, ромове и коняци. Цяла стая с първокласни пури. Невероятна атмосфера.
Съвет: Поръчайте на бармана да ви направи коктейл по свой вкус.

10. Канала на Дунав – Това е ръкав на река Дунав, дълъг около 18 км, който е център за спорт и почивка за виенчани. Там има една кръчма със страхотни ребърца. За съжаление не мога да си спомня как се казва. Ако някой знае, да каже.

Ребърцата на брега на Дунав

Ребърцата на брега на Дунав

11. Хундертвасер хаус – виж статията ми Фриденсрайх Хундертвасер

Има още много, много забележителности във Виена, които си заслужава да се видят. Разходка по Ринг щрасе, Парламентът, Бург театър, Часовникът Анкер, Карлскирхе, Техническият музей, статуята на чумата, модерният комплекс сгради на Обединените нации.

Статуята посветена на избавлението от чумната епидемия

Статуята посветена на избавлението от чумната епидемия

Времето никога не стига да се разгледа всичко интересно в и около Виена. Седмици наред може да обикаляте и да откривате нови и нови неща в този прекрасен град с аристократичен дух.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Виена . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. мади_19
    Изпратен 06.08.2015 на 15:00

    Аз бях там преди две години от един училищен лагер в 4 клас и беше направо като в рая. Такава красота не си и мечтая да видя в България. Прекрасно! Съгласна съм със горните коментари – който има най – вече финансова и физическа възможност нека да посети тази изумителна държава, ако не за повече, поне за една седмица – няма да иска да си тръгне от там. Може да обикаля с часове, дни, седмици и пак няма да успее да види всичко. Но трябва да се отиде или в късна пролет или в ранна есен, защото иначе, ако се отиде през лятото както беше при нас, просто заради жегата/топлината човек не може да се наслади на красотата на този град и изобщо на тази държава.
    П.п ПЪТУВАЙТЕ, ХОРА!!!

  2. стефка
    Изпратен 08.02.2015 на 22:11

    страхотно изживяване такава красота не
    мога да я опиша

  3. ДОНКА
    Изпратен 10.12.2013 на 13:27

    Всеки които има възможност да посети Виена.Невероятно красива и превлекателна.

  4. Nadia
    Изпратен 29.10.2013 на 14:36

    Бих ви препоръчала и едина гостилница Salm Brau. До там може да се отиде като срещу Операта или от метростанция Карсплац( има изход точно за трамвай 71), вземете трамвай 71 и мисля, че на 4 спирка се пада Under Belvedere. Трамваят спира точно пред вратата на гостилницата. Ще останете доволни, порциите са огромни и кухнята е превъзходна! Не е скъпо вечеря с бира няма и 20 евро на човек, порция ребра 15 евро.Произвеждат собствена натурална бира. А, ако ходите на Гринцинг препоръчвам хойриге (така се наричат тяхните кръчми) Мартин Сепп.

  5. Илиян Л.
    Изпратен 19.09.2013 на 10:44

    Колкото и да ви хареса Виена не ходете до Гринциг,а ако отидете до там НЕ ВЛИЗАЙТЕ в ALTER BACH-HENGL.Крьчмата е много,ама много слаба,храната-отвратителна,виното-гола вода,обслужване-0 точки по 100 балната система!!!СМЯХ,ТРАГЕДИЯ!!!!

  6. Deni
    Изпратен 02.02.2013 на 11:19

    Много благодаря за полезната информация:)Смятам да отида със семейството си на екскурзия до там другата седмица и ще използвам Вашият списък със забележителности.
    Благодаря.

  7. lora
    Изпратен 26.07.2012 на 15:50

    strahotno e i az sam hodila tam prosto mi e mechta az mnogo haresvam avstriay dori poveche ot balgariay!!!!!!!!!!!!!!!!:P:P:P

  8. galicya
    Изпратен 06.06.2012 на 16:42

    Az sa6to sam o4arovana ot Avstria.Za sajalenie ne vidqh vsi4ko,koeto opisvate,no nqmah i dostata4no vreme,za6toto vsa6tnost prebivavaneto mi be6e v Gratc.No mi haresa vsi4ko,koeto uspqh da vidq i se nadqvam da imam kasmet i pak da otida i da vidq ostanaloto.

  9. Hrsto Hristov
    Изпратен 11.03.2012 на 11:38

    Последната снимка е от Hauptplatz на Baden bei Wien – градче на около 25 км от Виена, а не от Graben във Виена,където е Паметника на чумата.Иначе пътеписът е много свеж.Браво!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи