Пред очите на почитателите на виенската кухня, събрали се вчера в Гранд Хотел София, ресторант "Триадица" се превърна в химическа лаборатория - в средата на вечерта виенският майстор-готвач Берни Ридер, пременен в изцяло черен екип, отвори бутилка с течен азот и започна работа сред белите изпарения.

Атрактивното кулинарно шоу показа, как се приготвя традиционния виенски десерт кайзершмарн по молекулярен начин при минус 196 градуса. Палачинковото тесто излизаше от купата заскрежено и от ледените чинии гостите можаха да се насладят на ястие, по-вкусно от ванилов сладолед.

Молекулярната гастрономия беше само част от кулинарните изненади, които Бюрото за връзки с община Виена "Компрес" преди това поднесе на приятелите и почитателите на австрийската столица. След виенски ястия последваха и сладките изкушения - кнедлите с пълнеж от нуга и приготвения по обичайния начин кайзершмарн. До края на вечерта представители на културата, бизнеса и политиката общуваха под звуците на големите музикални класици, но и на съвременна клубна музика от Виена.

Молекулярната гастрономия използва освен традиционните методи на готвене и методи от областта на химията и на хранително-вкусовата промишленост, за да създаде ястия с напълно нов вкус. Терминът „молекулярна гастрономия" се появява още в края на 60-те години, когато двама ентусиазирани учени решават да проверят основателността на кулинарните поверия и „шаманските" секрети от гледна точка на физиката и химията. Така възниква науката за молекулярна и физическа гастрономия, която извършва революция на световната ресторантска сцена.

Готвачите започват да експериментират със структурите, температурите, сложните химически съставки и привичните продукти, вкусове и аромати. Започват да подлагат храната на високо налягане и да я слагат във вакуум. Сред най-известните готвачи, специализирали се в областта на молекулярната кухня, са Феран Адриа и Хестън Блументал.

За всички, които не са присъствали на вечерта на Виенската кухня, остава възможността да посетят бъдещия ресторант на Берни Ридер във Виена или просто да изчакат следващото шоу в София.